De oprichters van Hyperloop One, het bedrijf dat aan het ultrasnelle transportsysteem Hyperloop werkt, hebben elkaar voor de rechter gedaagd. Het is nog onduidelijk welke gevolgen de ruzie voor het project heeft.

Mede-oprichter Brogan BamBrogan is opgestapt en klaagt zijn oud-collega Shervin Pishevar aan. Volgens Wired is de lijst aanklachten lang: van het overtreden van arbeidsregels, contractbreuk tot dreiging met geweld.

Bij de hyperloop wordt een luchtdrukbuis voor transport gebruikt, waardoor capsules snelheden van meer dan 1.000 kilometer per uur kunnen behalen.

Corporate civil war

Het geesteskind van Tesla-oprichter Elon Musk moet ervoor zorgen dat de afstand tussen Los Angeles en San Francisco in een half uur afgelegd kan worden. Alleen de testopstelling al is een ingewikkeld en kostbaar project dat nu beland is, in de woorden van Wired, in een ‘corporate civil war’.

De vier aanklagers, allen oud-werknemers van Hyperloop One, verwijten de leiding van het bedrijf verder autoritair optreden en geldverspilling. Zo zou Pishewar zijn verloofde 40.000 dollar per maand betalen voor public relations werk. BamBrogan, die eerder raketmotoren voor SpaceX ontwierp, zegt dat hij opstapte onder de dreiging van fysiek geweld.

Maar volgens de advocaat van het bedrijf probeerden diegenen die vertrokken zijn een coup te plegen die mislukte.

Silicon Valley-cliché

Het begint haast een cliché te worden in Silicon Valley dat oprichters van succesvolle bedrijven elkaar voor de rechter dagen. Ook bij bijvoorbeeld Facebook en Twitter gebeurde dat.

"Het ziet ernaar uit dat dit bedrijf grote problemen heeft", zegt Martin Kenney, die een boek schreef over ondernemers in Silicon Valley. Investeerders moeten zich nu niet alleen afvragen of het project het waard is om in te investeren. Ze zullen bezorgd zijn of het bedrijf het geld wel verantwoord besteed.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl